top of page

Možné řešení pro lampy VO svítící bíle?

Vyměnili vám v obci LED lampy a namísto oranžové ty nové svítí bíle? Nebo již máte bílé veřejné osvětlení nějakou dobu a představitelé územní samosprávy odmítají investovat obrovské množství financí do přestavby? Existuje dostupné řešení - amber čočka (optika).


LEDiL AMBER lense

LEDiL AMBER čočka (jantarové barvy) dokáže zcela eliminovat spektrální oblast s modrým světlem při zachování dobré úrovně optického výkonu a bezpečného nočního osvětlení pro všechny. Eliminace těchto vlnových délek zároveň omezí světelné znečištění a mj. umožní lepší viditelnost noční oblohy. Stačí ji vyměnit za tu čirou ve svítidle.



Jak můžete vidět na datech výše, výsledky měření jsou velmi dobré. Optika doopravdy odřízne kompletně modrou část spektra a účinnost sníží přijatelně. Přeměřování probíhalo u více zdrojů a pro různé proudy (pro zjednodušení záměrně uvádíme výsledky se zdroji s CCT ∼4000 K).


A nakonec možná rozhodující faktor - cena:

1 svítidlo výše uvedeného typu (viz foto) je potřeba osadit 6ti optikami, což při ceně 30 Kč/ks vyjde na 180 Kč.

Cenová nabídka je od firmy TRON ELEKTRONICKÉ SOUČÁSTKY, s.r.o.



Vhodný přístup k řešení veřejného osvětlení (seřazeno od nejlepšího řešení):

  1. pořiďte LED lampy PC Amber (1750 K)

  2. pokud již máte LED lampy svítící bíle, opatřete je optikou LEDiL AMBER

  3. pokud z nějakého důvodu nelze na bíle svítící LED lampy nasadit optiku LEDiL AMBER, přelepte oblast vyzařování samolepící oranžovou fólií blokující modré světlo


Zdroj:

+ Hynek Medřický

+ TRON ELEKTRONICKÉ SOUČÁSTKY, s.r.o.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page