top of page

Oranžové fólie na VO aneb "záchranný balíček"

Řešili jste ve vašem okolí obtěžující bílé světlo (ať už z veřejného osvětlení či ze soukromého objektu), ale nikam to nevedlo? Pomůže oranžová fólie, kterou stačí přelepit zdroj světla a rázem získáte přirozenější světlo bez nutnosti náročných technických zásahů. V případě potřeby se dá fólie snadno odlepit, takže nedojde k žádnému poškození majetku.



Oranžová samolepící fólie funguje na principu filtrování krátkých vlnových délek, tj. především modrého světla. Jedná se o relativně odolnou fólii používanou v reklamním průmyslu, která výborně plní svůj účel. Dokáže zcela eliminovat spektrální oblast s modrým světlem při zachování dobré úrovně optického výkonu a bezpečného nočního osvětlení pro všechny. Eliminace těchto vlnových délek zároveň omezí světelné znečištění a mj. umožní lepší viditelnost noční oblohy.


Více o přelepování umělých zdrojů světla oranžovou fólií mluví a demonstruje pan Medřický např. v tomto videu:

Toto řešení ovšem nelze brát jako trvalé a doporučujeme použít pouze v případech, kdy už je nevhodné osvětlení nainstalované a chcete zmírnit jeho negativní dopady.


Vhodný přístup k řešení veřejného osvětlení (seřazeno od nejlepšího řešení):

  1. Pořiďte LED lampy PC Amber (1750 K)

  2. Pokud již máte LED lampy svítící bíle, opatřete je optikou LEDiL AMBER

  3. Pokud z nějakého důvodu nelze na bíle svítící LED lampy nasadit optiku LEDiL AMBER, přelepte oblast vyzařování samolepící oranžovou fólií blokující modré světlo


Balíček fólií je možné zakoupit na tomto odkaze.




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page