top of page

Stěžujte si na bílé světlo, má to smysl!

Často se na nás obracejí zoufalí lidé, kterým večer/v noci vadí nějaké osvětlení v místě jejich bydliště, s tím, co mohou udělat pro to, aby tolik nesvítilo. Naše odpověď je jednoduchá - "stěžujte si"! Ostatně to je i primární důvod, proč tyto stránky vznikly... aby informovaly o škodlivosti bílého světla večer/v noci a daly návod, jak se bránit.


S nárůstem osvětlenosti se objevuje čím dál více případů, kdy je světlo nadužívané nebo používané nevhodně. Tomu zákonitě odpovídá i zvyšující se množství obyvatel, které nezpůsobilé osvětlení obtěžuje, a jejich potřeba zdroj světla řešit. A to je mnohdy nadlidský úkol.


Když už se někdo odhodlá se světelným problémem něco dělat, je obtížné dopátrat se, na koho konkrétně by se bylo možné obrátit, a když už, tak jakým způsobem postupovat. O orientaci v normách, příslušných dokladech, hodnotách atd. nemluvě. Pokud se dotyčný tímto vším prokouše, nakonec ho úřad odbyde sdělením, že je vše v souladu s platnými normami. Nebo ne?


Zde nabízíme jeden z konkrétních příkladů, ze kterého je zřejmé, že ne vždy je vše v pořádku. Obdobných diletantských přístupů vlastníků najdeme nespočet, jen je na ně třeba upozornit…


V souvislosti s nějakým problémem se představitelé samospráv rádi často brání tím, že žádnou oficiální stížnost nedostali. Proč by si také úředníci přidávali práci s řešením něčeho, co nikomu „nevadí“ (= na co nebyli upozorněni, resp. nedostali zpětnou vazbu, a nemají to podložené)? Má to tedy smysl.


Také je podstatné obracet se na úřad ve více lidech. Pro vedení obce/města totiž nemusí být rušivé světlo dostatečné téma do chvíle, kdy to bude problém pouze jednotlivců. Pokud tedy světelný zdroj vadí i někomu z vašeho okolí, doporučujeme se v řešení problému spojit.


V souvislosti s nevhodným osvětlením a světelným znečištěním je dobré také vědět o tzv. principu předběžné opatrnosti = je třeba zavádět předběžná opatření i v případech, kdy není jistota, zda k nežádoucím jevům dojde či jak rychle k nim dojde. V § 13 zákona č. 17/1992 Sb., o životním prostředí se uvádí, že „lze-li se zřetelem ke všem okolnostem předpokládat, že hrozí nebezpečí nevratného nebo závažného poškození životního prostředí, nesmí být pochybnost o tom, že k takovému poškození skutečně dojde, důvodem pro odklad opatření, jež mají poškození zabránit“.


A jak tedy na to?

Spolu s našimi právníky jsme dali dohromady tyto dokumenty, které slouží jako argumenty proti obtěžujícímu či nevhodnému osvětlení. Pokud nežádoucí zdroj osvětlení nepřiměřeně zasahuje do Vašeho práva na příznivé životní prostředí, které zaručuje čl. 35 odst. 1 Listiny zákl. práv a svobod, bude s tím úřad muset něco udělat. Dokumenty jsou průřezem toho, k čemu došla odborná veřejnost a státní orgány – Senát ČR, Ministerstvo životního prostředí ČR, Akademie věd ČR aj.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page