top of page

Technologie NightScape chrání přírodu na Havaji

Že přírodu umělé světlo v noci negativně ovlivňuje už snad ani nemusíme opakovat. Na Havaji, místě s četnými endemickými druhy, konkrétně v oblasti Maui, jsou si toho dobře vědomi, i proto tam od 1. července 2023 platí nový právní předpis, který snižuje podíl modré složky:

"Všechna venkovní svítidla, s výjimkou neonových, musí omezit obsah krátkých vlnových délek na ne více než 2 % obsahu modrého světla."


Toto omezení zmírní narušení přirozených přírodních procesů. Zdejším živočichům, kteří jsou na umělé světlo v noci citliví, to se týká např. ptáků, želv či hmyzu, to pomůže obnovit migraci, páření či noční aktivity.


Jak toho Havajané docílili? Díky venkovním svítidlům využívajícím LED diody s technologií Lumileds NightScape.


"Technologie Lumileds NightScape byla navržena tak, aby zachovala pohodu zvířat, rostlin a lidí, snížila oslnění a světelné znečištění a podpořila iniciativy tmavé oblohy. Prakticky všechna venkovní řešení, od krajinného osvětlení až po plošné osvětlení, budou lepší pro životní prostředí díky použití technologie NightScape s obsahem modrého světla pod 2 %."


"V drtivé většině případů se přistupuje k osvětlení tak, že se snaží uzpůsobit dostupná řešení. My jsme namísto toho šli cestou vyřešení světelných problémů, v tomto případě snížení množství modrého světla...."


Technologie NightScape je dostupná ve 2 variantách LED čipů: Lumileds LUXEON 3030 HE Plus a 5050 Square s korelovanou teplotou chromatičnosti 1900 K a zastoupením modré složky pouze 1,8 % ve spektrálním rozsahu 400-500 nm. Čipy se používají po celém světě pro jakékoliv venkovní osvětlení včetně pouličního, osvětlení pro chodce, v krajině apod.

Účinné čipy Lumileds s technologií NightScape

Jejich rozměry a způsob vyzařování jsou totožné s čipy v dosavadních svítidlech. Díky tomu je lze snadno nahradit, potenciálně i u svítidel od jiných výrobců, a využívat tak řešení šetrnější k životnímu prostředí.

Porovnání různých zdrojů
Zastoupení světelných zdrojů s různým podílem modré složky

Zdroj:



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page