top of page

Zasedání o světelném znečištění - Granada

Ve dnech 14.-15. listopadu 2023 se ve španělské Granadě konal po loňské "Brněnské výzvě" další významný meeting k tématu světelné znečištění. Stejně jako akce pořádaná českou stranou před rokem v Brně, tak i akce "Meeting on Light Pollution: Challenges and Responses for Monitoring it" spadá do oficiálního programu aktuálního předsednictví EU. Pořádající Astrofyzikální Institut Andalusie (IAA) patří k respektovaným organizacím v rámci mezinárodní astronomie a právě španělská komunita astrofyziků je mezi odborníky známá svým systémovým zaměřením na sledování vývoje globálních emisí světla do atmosféry Země.


Téma akce bylo poměrně úzce zaměřeno na otázky související se spolehlivým a přesným monitorováním světla coby polutantu v nočním prostředí, se záměrem do budoucna zajistit přístup k relevantním datům národním ekologickým agenturám všech členských zemí Evropské unie. Doposud se např. satelitní snímky pro vědeckou analýzu světelného znečištění nakupují od komerčních poskytovatelů a navíc je jejich zpracování velmi náročné díky víceméně odlišnému původnímu zaměření satelitů.


Debatu profesorů (Salvador Bará, Jaime Zamorano) v IAA moderuje J. M. Vílchez.


Česká republika měla na akci ze všech pozvaných zemí nejsilnější zastoupení a o významu pozice ČR v tomto segmentu svědčí i závěrečná prezentace k související legislativě EU, která byla pořadatelem svěřena právě zástupkyni českého Ministerstva životního prostředí, ředitelce Anně Paskové.


Podstatnou část prezentace dále tvořili 4 členové brněnské skupiny České společnosti pro osvětlování, kteří mimo aktivní účasti v několikahodinových pracovních debatách představili za VUT Brno jasový analyzátor LumiDISP. Praktická ukázka reálného zařízení bezprostředně vzbudila velký zájem zkušených španělských astrofyziků jako J. Zamorano a Galadí-Enriquez.



Oficiální výstupy z této akce se očekávají od pořadatelů v blízkých týdnech.


Oficiální stránku s programem naleznete zde:


bottom of page