top of page

Jak na venkovní osvětlení? Technické pokyny pro dobré osvětlování

Globální světelné znečištění rok od roku roste a tmavou oblohu už skoro neznáme. Proto bychom si měli klást za cíl co nejvíce eliminovat negativní dopady umělého osvětlení v noci (ALAN, z angl. artificial light at night). Pokud už se rozhodne o výstavbě nového osvětlení nebo náhradě osvětlení stávajícího, jako tomu je v případě výměny oranžových sodíkových výbojek za LED osvětlení, měli bychom vědět o všech možnostech a vybrat tu nejlepší nejen co se týče energetické účinnosti, ale i vlivu na biologické časové systémy, tzn. cirkadiánní rytmy, lidí a volně žijících druhů a rostlin.


V rámci projektu Dark Skiies Cumbria byly vytvořeny ve spolupráci Friends of the Lake District, Dark Source Lighting Design Studio a příslušnými úřady Technické pokyny pro dobré osvětlení (TAN, z angl. Good Lighting Technical Advice Note), které se vztahují na celou Cumbrii, národní park Yorkshire Dales a Lancashire část Arnsite & Silverdale AONB landscape v severní Anglii.


TAN předkládá technické pokyny pro osvětlování pro projektanty, architekty, developery, apod. pro podávání nebo posuzování žádostí týkající se venkovního osvětlení. Více na stránkách s odkazem níže:


Níže se můžete dočíst, jaké jsou základní principy venkovního osvětlení dle příručky TAN a případně si stáhnout krátkou či plnou verzi této příručky.


"Správné světlo, na správném místě, ve správný čas."


Základní principy venkovního osvětlení z dokumentu TAN:

  1. Nesviťte, pokud to není nutné.

  2. Osvětlujte pouze to, co je třeba.

  3. Světlo by nemělo být jasnější, než je nutné.

  4. Používejte světla s nízkou náhradní teplotou chromatičnosti (CCT), ideálně nižší než je 2700 K.

  5. Použijte vypínací, stmívací nebo PIR čidla (pasivní infračervené čidlo).

  6. Pokud je to možné, použijte nižší montážní výšku: https://www.youtube.com/watch?v=AmYx-fJSB9k

  7. Zamezte šíření interiérového osvětlení do venkovního prostředí (použijte žaluzie, rolety nebo blackoutové závěsy).

  8. Udržujte světlo mimo dosah volně žijících druhů.


Ideální je tedy svítit pouze tehdy, když je to nutné, a to slabým oranžovým světlem ideálně pod úrovní očí chodců, tak aby světlo neoslňovalo a nenarušovalo cirkadiánní rytmy všech organismů.


Příručka ke stažení:




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page