top of page

V jižním Tyrolsku redukují světelné znečištění

Regionální vláda schválila směrnice proti světelnému znečištění na místech, kde v noci svítí denní osvětlení. V nočních hodinách mezi 23:00 a 6:00 bude nově vypnuto osvětlení různých nápisů, (samo)osvětlených billboardů a dalších druhů dekorativního osvětlení včetně výloh a architektonických či uměleckých památek. Výjimka platí pro ekonomické činnosti prováděné v této době.

U dekorativního osvětlení budov a památek nové směrnice stanovují maximální jas 2 cd/m². Nově instalované světelné zdroje navíc nesmí překročit barevnou teplotu 3000 Kelvinů a index podání barev (CRI, Color Rendering Index) nesmí překročit hodnotu 80. Nově se mj. stanovuje také to, že v případě osvětlení budovy zdola nahoru musí být vnější stěny osvětleny max. do 1 metru pod střešní základnou.


Pravidla pro osvětlení

Světelné značky nesmí obsahovat blikající nebo oslňující světlo. Nesvětelné nápisy a loga musí být osvětleny shora dolů a svítidla musí být stíněná. I v tomto případě jsou z opatření vyjmuty činnosti a služby vykonávané v noci, např. služby lékáren. Stávající systémy musí být upraveny během první mimořádné údržby, nejpozději do roku 2030.

Používání projekčních reflektorů, tzv. skybeamerů, je zakázáno. Obce mohou přestupky trestat správními sankcemi. Zákon jejich výši stanovuje na 500 až 1500 eur. Výjimky jsou poskytovány pouze v zájmu veřejné bezpečnosti a ochrany veřejných služeb. Tento zákaz platí i pro dočasné akce.


Výjimky pro bezpečnost a civilní ochranu

Směrnice také upřesňují, jak má vypadat plán osvětlení, který musí provozovatelé venkovních osvětlovacích soustav s více než 100 svítidly předložit Úřadu pro energetiku a ochranu klimatu – také jako podmínku pro případné dotace. Kromě toho stanoví technické předpisy pro veřejné osvětlení a osvětlení lyžařských areálů. Nakonec jsou uvedeny výjimky, včetně vojenských prostorů a vládních zařízení, zařízení civilní obrany a bezpečnosti, poplašných systémů, dopravních předpisů a značek únikových cest. Výjimky platí také pro dočasné venkovní akce a pro staveniště.

Nové pokyny vstoupí v platnost po zveřejnění v Úředním věstníku. Implementují přísnější opatření proti světelnému znečištění, o kterých na konci loňského roku rozhodl jihotyrolský zemský parlament. Za tímto účelem upravil státní zákon „Opatření k omezení světelného znečištění“ (LG 4/2011).


Zdroj:

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page