top of page

Vzdát se nepřipadá v úvahu. Profesor Dave Goulson o úbytku hmyzu

Profesor Dave Goulson je biolog a v současnosti působí jako profesor biologických věd na univerzitě v Sussexu. Specializuje se na fungování hmyzu, svoje výzkumy zahájil sledováním čmeláků 🐝. Vydal více než 190 vědeckých článků o čmelácích, včelách, motýlech a dalších druzích hmyzu. Je expertem na chování hmyzích společenstev a to jej dovedlo také k tomu, že se věnuje ekologii a zkoumá ztrátu biodiverzity naší planety.


Doporučujeme poslechnout si zajímavý a inspirativní rozhovor z Hausbotu Petra Horkého:


Studii o úbytku 75 % létajícího hmyzu v posledních 27 letech, na které prof. Goulson spolupracoval, často zmiňuje Hynek Medřický, má velmi silná data:

📚 Hallmann CA, et al. (2017) More than 75 percent decline over 27 years in total flying insect biomass in protected areas. PLoS ONE 12(10): e0185809. doi:10.1371/journal.pone.0185809


V nakladatelství Kazda vyšla nedávno jeho nová kniha Tichá země, která pojednává o katastrofálním poklesu biomasy hmyzu. Na str. 189 je také kapitola o světle - Rozsvícená Země. Je to další skvělá kniha z jeho série o hmyzu jako je Návrat čmeláků anebo Divočina v zahradě.











Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page